Sopiiko franchising minulle?


Franchising on yksi tapa aloittaa oma yritys.

Se ei ole optimaalinen vaihtoehto kaikille eikä kaikkiin tilanteisiin, mutta joillekin se on juuri se sopivin tie yrittäjäksi.

Siksi franchisingin soveltuvuutta täytyy aina tarkastella henkilökohtaisesti.

Asiaa pohtiessasi voit kysyä itseltäsi:

  1. Tunnenko franchisingtoiminnan periaatteet sekä sen tuomat mahdollisuudet ja haasteet?
  2. Onko liiketoiminnan menestys ja työn mielekkyys minulle tärkeämpää kuin se, että saan toimia täysin itsenäisesti, vapaasti ja muista riippumatta?
  3. Olenko valmis maksamaan osaamisesta, valmiin konseptin ja brändin käytöstä sekä yhteistyöketjun jäsenyydestä?
  4. Pystynkö sitoutumaan toisen kehittämään konseptiin ja toteuttamaan sitä tinkimättömästi? Kykenenkö toimimaan sopimuksella määritellyissä konseptin rajoissa?
  5. Uskonko ketjun brändin voimaan? Haluanko edustaa brändiä rinta rottingilla, vaikken omistakaan sitä? Hyväksynkö sen, ettei oman yritykseni toiminimi juurikaan näy toiminnassani?
  6. Olenko yhteistyöhaluinen ja -kykyinen? Olenko valmis sitoutumaan ketjuun, vaikka tiedän, että koko ketjun etu menee aina yhden jäsenen edun edelle?
  7. Osaanko arvostaa sitä, että joku toinen seuraa toimintaani, antaa ohjeita, neuvoo ja kouluttaa minua oman yritykseni johtamisessa?
  8. Hyväksynkö sen, että yritykseni ulkopuoliset henkilöt (ketjujohdon edustajat) tietävät koko ajan liiketoimintani taloudellisen tilanteen, kommentoivat sitä minulle säännöllisesti ja vertaavat sitä ketjun muiden yrittäjien onnistumiseen?
  9. Ymmärränkö, että valmiista konseptista ja kaikista saamistani eduista huolimatta menestys on kiinni omasta työstäni – ja että työtä vaaditaan vieläpä runsaasti?
  10.  Olenko valmis sitoutumaan ketjun yrittäjyyteen pitkäksi aikaa?

Mitä useampaan kysymykseen vastasit rehellisen myöntävästi, sitä todennäköisemmin franchisingyrittäjyys soveltuu sinulle.