Mitä on franchising?


Franchising on kuin mikä tahansa yrittäjyyden muoto – paitsi, ettei ihan ole. Lähtökohtana nimittäin on, että franchisingissa yrittäjä harjoittaa yritystoimintaansa franchisingsopimuksen perusteella.

Tekemällä sopimuksen toisen yrityksen (ns. franchisingantaja) kanssa hän pääsee franchisingketjun jäseneksi ja saa käyttöönsä valmiiksi kehitetyn, markkinoilla jo testatun ja menestyneen liiketoimintamallin eli konseptin, minkä mukaisesti hän lähtee harjoittamaan liiketoimintaansa.

Franchisingketjussa on useita – jopa kymmeniä tai satoja – yrittäjiä, jotka ovat tehneet samanlaisen sopimuksen ketjun jäsenyydestä ja konseptin käyttöoikeudesta. Ulospäin näyttääkin siltä, että kaikki ketjun jäsenet toimivat samoin: myyvät samoja tuotteita tai palveluita, markkinoivat ja tuottavat niitä yhdenmukaisin menetelmin, hyödyntävät samanlaisia työvälineitä ja esiintyvät markkinoilla yhtenäisen brändin alla. Asiakas saattaa jopa luulla, että kaikki ketjun ravintolat, myymälät tai palveluyksiköt kuuluvat samaan suureen yhtiöön, vaikka todellisuudessa franchisingketju on itsenäisten yritysten yhteistyöverkosto.


Franchisingtoiminnan määritelmä


”Franchising on kahden itsenäisen yrityksen, franchisingantajan ja franchisingottajan (yleensä useita), välistä, sopimukseen perustuvaa pitkäaikaista yhteistyötä, jossa franchisingantaja luovuttaa franchisingottajalle oikeuden tietyllä alueella, sovittua maksua vastaan käyttää kehittämäänsä tavara-/liikemerkkiä ja liiketoimintamallia suunnittelemansa ja valvomansa toimintaohjeen mukaisesti.”

Lähde: FranCon Franchise Consulting, francon.fi

Franchisingantaja on konseptin omistaja ja ketjun johtaja, joka kouluttaa yrittäjän heti toiminnan alussa konseptin mukaiseen liiketoimintaan. Franchisingantaja myös ohjaa ja tukee yrittäjää koko yhteistyösuhteen ajan sekä johtaa ketjuyhteistyötä, johon kaikki yrittäjät osallistuvat.

Franchisingyrittäjä saa käyttöönsä konseptin maksua vastaan ja harjoittaa itsenäistä liiketoimintaa hyödyntäen konseptia ja franchisingantajan ohjausta. Franchisingketjun jäsenenä yrittäjä tekee tiivistä yhteistyötä sekä franchisingantajan että ketjun muiden yrittäjien kanssa.

Franchisingyrittäjä maksaa franchisingmaksuja ketjun jäsenyydestään. Maksut jakautuvat yleensä kahdenlaisiin: alussa maksettaviin kertamaksuihin (ns. liittymismaksu) sekä koko sopimussuhteen ajan maksettaviin jatkuviin maksuihin (ns. yhteistyömaksu ja palvelumaksut, joista tyypillisin on markkinointimaksu). Alussa maksettavat kertamaksut ovat yleensä kiinteitä summia, kun taas jatkuvat maksut määräytyvät franchisingottajan liikevaihdon mukaan. Kaikilla ketjun jäsenillä on samat maksuperusteet franchisingmaksuissa.Franchising on tutumpaa kuin uskotkaan

Suomessa toimii jo yli 5 000 franchisingyrittäjää noin 250 ketjussa. Franchisingketjut yrittäjineen työllistävät suoraan yli 70 000 ja välillisesti jopa 100 000 suomalaista. Franchisingtoiminnan yhteiskunnallinen vaikutus on siis merkittävä.

Franchisingketjuja löytyy lähes kaikilta toimialoilta: niin perinteisiltä ravintola- ja kaupan aloilta kuin yritys- ja kuluttajapalveluistakin. Seuraavassa on listattu joukko tutuimpia franchisingketjuja, jotka toimivat Suomen markkinoilla. Lisää franchisingketjuja ja tietoa niiden tarjoamista yrittäjyysmahdollisuuksista löydät verkkosivuilta franchising.fi ja ketju.fi.Ravintola-alan ketjuja

Arnolds

Boneless

Burger King

Bär Bar

Chalupa

Classic Pizza Restaurant

Delhi Rasoi

Fafa’s

Hesburger

Kotipizza

Kulmakonditoria

McDonald’s

O’Learys

Pancho Villa

Pancho Villa Express

Pannukakkutalo

Picnic

Robert’s Coffee

Rolls

Scanburger

Sibylla

Siipiweikot

Social Burgerjoint

Suomen Jätskiauto

Spice Ice

Starbucks

Subway

Taco Bell

Teerenpeli

Wayne’s Coffee

Vähittäiskauppa-alan ketjuja

Asko

Charmia

Confetti

Electrobike

Esprit

Faunatar

Gigantti

Husse

Hydroscand

Instrumentarium

Kaivokukka

Keittiömaailma

Kvik

Lastentarvike

Life

Marks&Spencer

Partyland

Pentik

Puustelli

R-kioski

Senior Shop

Sotka

Specsavers

Synsam

The Body Shop

Underground Store

VeroModa

Yves Rocher

Palvelualojen ketjuja

Akson

Alina

Avis

CarWash

Cityvarasto

Clips

DBC Klinikka

Digitalkkarit

Duudsonit Activity Park

Easy Fit

Eezy

Euromaster

Expense Reduction Analysts

FixuTaxi

FlowPark

Go On

Gymi

Habita

Hertz

Hockey Base

HopLop

Huomenta

If

Juhlapesu

Katsastuskontti

Kide Science

Kiinteistömaailma

Kotimaailma

Kotirinki

Kotona Asuen

KSB Partners

Kultapalat

La Chica

Laatutakuu

Lady Line

LähiTapiola

M Room

Prink

Puls&Träning

RE/MAX

Scandia Rent

Sp-Koti

Suomen Löytötavarapalvelu

Suomen Yrityskaupat

Talenom

Taloasema

Talousverkko

Touring Cars

UPM Metsä

Yeply